1840 - 1868

РАБОТА С ДЕЦА - ЗАКОНИ
СПИСЪК С УСЛУГИ
УЧИЛИЩНА ДОКУМЕНТАЦИЯ
УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ
 
УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК
ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ
УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО
КОМИСИИ
ГЛАВНИ УЧИТЕЛИ
БЮДЖЕТ
ПРОЕКТИ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ
ИНТЕРАКТИВНИ УРОЦИ
ЗА ВАС РОДИТЕЛИ
ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА
АРХИВ
 
- 42 ОУ - 2022 - 2023
- 42 ОУ - 2021 - 2022
- 42 ОУ - 2020 - 2021
- 42 ОУ - 2019 - 2020
- 42 ОУ - 2018 - 2019
- 42 ОУ - 2017 - 2018
- 42 ОУ - 2016 - 2017
- 42 ОУ - 2015 - 2016
- 42 ОУ - 2014 - 2015
- 42 ОУ - 2013 - 2014
- 42 ОУ - 2012 - 2013
- 42 ОУ - 2011 - 2012
- 42 ОУ - 2010 - 2011
- 42 ОУ - 2009 - 2010
- 42 ОУ - 2008 - 2009

 

24.05.2024 На официална церемония кметът на София, г-н Васил Терзиев, връчи грамота за постигнати високи резултати в областта на училищното образование за директора и екипа на
42 ОУ.

Благодаря, колеги!

 

24.05.2024 Петък, 10:00 - учениците от столичните училища, техни оркестри, състави и ансамбли заемат местата си пред сградата на Министерство на образованието и науката за тържественото шествие. Сред тях, както и всяка година, е представителната група на 42.ОУ „Хаджи Димитър“.

"Върви, народе възродени!“

Честит празник!

 

21 - 22.05.2024 Пролетен концерт „Шарена черга“

Шарени, весели, български, талантливи, закачливи, заредени с прекрасно настроение – така може да опишем и двете части на пролетния концерт на 42. ОУ. Поздравления за талантливите ни ученици и благодарност към всички учители, участвали в подготовката и провеждането на събитието!
Гости на училището бяха кмета на район „Подуяне“ г-н Кристиян Христов и зам.-кмета г-н Андреа Пандулис.

 

09.05.2024 Ден на ученическото самоуправление
Девети май е особен ден за учениците, защото тогава ролите се сменят и учениците заемат местата на своите учители. Така те получават възможност да покажат лидерските си качества и организаторски умения. Основната идея е да се даде възможност на децата сами да организират учебния процес и да бъдат част от управлението, за да опознаят отблизо учебно-възпитателните и административните дейности в училище. За поредна година предизвикателството бе прието с ентусиазъм и учениците се справиха добре с отговорната задача.

 

18.03.2024 СТЕМ подход в обучението
В часа на класа VI „Д“ клас проведе щафета „Моят първи танграм“, като заключителна част на няколко урока, посветени на темата. Цели: развиване на ключовите умения творческо мислене, работа в екип, инициатива, търсене на информация в дигитална среда, общуване на чужд език, математическа грамотност. Образователните задачи по математика бяха преговор на лице на триъгълник и успоредник, а по английски език -  усъвършенстване на четирите езикови умения (слушане, четене, говорене и писане) и развиване на презентационни умения и говорене пред публика. Междупредметни връзки: математика, английски език, технологии, ИТ
.

 

15.03.2024 "Бог е любов“

За поредна година талантливите ни ученици ще вземат участие ХХIII Национален конкурс „Бог е любов”, който се организира ежегодно от Министерство на образованието и науката в сътрудничество с епархиите на Българската православна църква. Участниците в направление „Рисунка“ с ентусиазъм представят творбите си, изработени в часовете по изобразително изкуство под умелото ръководство на г-жа Вихра Станчева.

11.03.2024 В 42.ОУ „Хаджи Димитър“ се проведе училищен кръг на националното състезание по Безопасност на движението по пътищата. Състезателите бяха разделени в 5 отбора по 4 ученика във всеки. Първата част се състоеше от решаване на писмен тест за 30 минути. Втората част беше практическа – 10 ученика (по двама от всеки отбор) демонстрираха скорост и прецизност на трудното трасе, подготвено предварително от председателя на комисията по БДП, г-н Венелин Иванов. Да пожелаем успех на отбор „Внимание!“, който спечели първо място и ще представи училището в областния кръг.

27 - 28.02.2024 Мартенски благотворителен базар

В продължение на 2 дни в края на февруари във фоайето на училището се проведе благотворителен базар. Всички се радваха на красивите и весели мартенички, изработени от сръчните ръце на учениците от I до VII клас. Тази година със събраните средства ще се поправят дървените пейки в двора на училището.

19.02.2024 Почит към Апостола на свободата

19 февруари е датата, на която всички българи с вълнение, гордост и преклонение си припомняме святото дело на Васил Левски, от което черпим сили и самочувствие. Учениците на 42. ОУ отбелязаха този ден на размисъл и гордост с различни инициативи. Част от класовете се включиха в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. Други изработиха табла и четоха стихотворения, посветени на великия българин.

 

14.02.2024 Да правим добро не само на празници!

Учениците от 42. ОУ „Хаджи Димитър“ винаги са участвали в различни благотворителни дейности. И през новата 2024 г. те се включиха в две от начинанията на фондация "Добро за всеки". С помощта на своите родители, учениците от I„А“ клас, с класен ръководител г-н Цветомир Иванов, събраха играчки и книжки за деца от бедни семейства в района на Берковица и Монтана, както и храни и санитарни продукти за възрастни хора в нужда от София. Председателят на фондацията, г-жа Костова, изказа огромна благодарност за прекрасната инициатива.

 

13.02.2024 Днес в 42 ОУ,, Хаджи Димитър“ се проведе среща на учениците от втори клас с Милен Хальов - вълнуващ млад писател и автор на поредицата ,,Кало Змея“. След като им разказа за създаването на трилогията, той сърдечно и емоционално отговори на многобройните им въпросите. В края на срещата г-жа Фиданка Лазарова, директор на 42.ОУ, поднесе своите поздрави към г-н Хальов, а учениците получиха лични автографи от писателя с пожелание ,,До нови срещи“.

 

12.02.2024 С покачването на температурите децата започват да предпочитат двора пред класната стая. Затова при възможност някои от часовете се провеждат на открито. Пример за това са уроците по безопасност на движението, които са много по-интересни, нагледни и практически ориентирани, като се разиграват конкретни ситуации на външните площадки по БДП в двора на училището.

 

12.02.2024 Родители разказват за професията си!

В класната стая на III“Г“ клас влезе г-жа Цветелина Стоева - адвокат и майка на третокласник. Със собствена приказка, импровизирано съдебно заседание и бразилски танц тя увлекателно обясни на децата какво работи, защо професията и е важна за хората и обществото и разкри интересни подробности от кухнята на своя занаят.

 

16.01.2024 Днес в обновената библиотека на нашето училище се проведе незабравима среща на учениците от клуб "Книговищни приключения" от II “В“ клас с детската писателка Петя Кокудева. Със своите чудновати изобретения и герои, тя успя да вдъхнови любознателните второкласници на свой ред да мечтаят и изобретяват. Децата с радост рецитираха стихове от младата авторка и нарисуваха куп илюстрации към нейните произведения.

 

15.01.2024 С радост ви съобщаваме, че училищната библиотека е обновена със средства от защитен проект по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ с цел създаване на физическа среда от ново поколение, която да е в помощ на образователните иновации в обучението. Това ще помогне да поощрим естественото любопитство на децата като го пренасочим от усвояване на знания по отделните хуманитарни предмети към творческо опознаване на света около тях чрез игри, практическо приложение и преживяване на наученото. Също така в библиотеката учениците вече могат безплатно да ползват образователната платформа "Уча се".

 

19-20.12. 2023 В два поредни дни се проведе поредният Благотворителен коледен концерт на 42. ОУ „Хаджи Димитър“, който се превърна в истинска феерия. Младите изпълнители впечатлиха многобройната публика с таланта и ентусиазма си. 

Г-жа Фиданка Лазарова, директор на училището, лично благодари на учениците и организаторите и пожела на всички светли празници и здрава и успешна Нова 2024 година!

 

18.12.2023 Коледен благотворителен базар.

По традиция инициативата се провежда в седмицата преди Коледа. Включиха се ученици, родители и учители от първи до седми клас. И както всяка година всички бяха завладени от коледния дух с желание да творим добро. Средствата, събрани от базара, ще бъдат предадени на комисията по даренията. Част от тях да бъдат използвани за награди и поощрения, както и за подпомагане на дейността на ученическия парламент.

 

05.12.2023 Щастието да даваш

По традиция нашето училище и тази година се включва в благотворителната кампанияна "СпаДеметра"–"ДавлезешвобувкитенадядоКоледа". Целта е д аподкрепим децата в неравностойно положение от защитени жилища в различни на селени места на България като съберем за тях коледни лакомства.

Благодарим на всички, подкрепили кампанията!

 

04.12.2023 В един емоционален час на класа, учениците от VI „Г“ и VI „Д“ се събраха, за да премерят сили в бързото приготвяне на красиви, вкусни и здравословни сандвичи. Учениците сами се разделиха на отбори, подбраха допустимите продукти и изготвиха критериите за оценяване. Така по приятен и интересен за децата начин бе изпълнена основната цел - развиване на ключовата компетентност инициативност и предприемачество, чрез създаване на социални умения за екипна работа, планиране и разпределяне на задълженията, самоуправление и самоконтрол, приспособимост и нерутинно решаване на проблеми.

 

01.12.2023 Междупредметни връзки (музика и БЕЛ)

Днес в час по музика учениците от VII клас проведоха интересен експеримент, свързан музикално-сценичните жанрове и в частност - опера. Те влязоха в ролята на постановчици и режисьори, като разгледаха стихотворението на Иван Вазов, по което е създадена първата българска опера "Сиромахкиня". Въпреки архаичния стил, учениците без усилия вникнаха в смисъла на творбата, след което пресъздадоха сцените според разбиранията си за подходящи декори, костюми, състав на оркестъра, арии и други акценти.

 

20.11.2023 Днес в училище гостуваха представители на МВР и запознаха учениците от 4-ти клас със значението на телефон 112. Въвеждането на единния европейски номер за спешно повиквания (ЕЕНСП) 112 е ангажимент, поет от България във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. На учениците бе обяснено колко е важно да знаем кога и при какви ситуации да го използваме незабавно и кога не бива да го набираме.

 

01.11.2023 По случай Деня на народните будители талантливите ни ученици под ръководството на г-жа Вихра Станчева, учител по изобразително изкуство,  откриха изложба във фоайето на училището. Всички влизащи в сградата през централния вход могат да се насладят на прекрасните им творби.

 

26.10.2023 По традиция на Димитровден, един от най-големите празници в народния ни календар, литийно шествие с хоругви премина около 42 основно училище „Хаджи Димитър“. Хоругвите са църковни знамена, които напомнят на християните победата на Христос над дявола и смъртта. Като предците си и ние днес вървим след хоругвите със светлина в сърцата и с вяра в бъдещето и доброто.

 

20 – 25.10.2023 Седмицата на шахмата в 42-ро ОУ"Хаджи Димитър" приключи с успех. След първото място на учениците от 5-ти до 7-ми клас, нашите по-млади представители до 4-ти клас завоюваха отборна титла в проведеното първенство на училищата от район „Подуяне“. Състезанието се проведе по инициатива на кмета на района, а наградите бяха осигурени от общината.

 

25 - 26.09.2023 Европейски ден на езиците

В два поредни дни бяха проведени открити уроци за обмяна на добри практики при отбелязване на Европейския ден на езиците. Дейностите бяха групирани в два основни варианта – практики за работа в часа на класа и практики като част от урок по английски език или музика в начален и прогимназиален вариант. С песен, скоропоговорки, щафета и първи стъпки в жестомимичния език, учениците насочиха вниманието си към необходимостта от междукултурно разбирателство и взаимно уважение.

 

На вниманието на родителите
Уважаеми родители,
Тук може да се запознаете с предложението на Безплатния консултативен център за деца и юноши, който набира желаещи родители да се включат в
безплатна програма за развиване на родителската компетентност
"К.Е.Ш. – Кой е шефът?"

 

15.09.2023 Тържествено откриване на новата учебна година

15 септември e празникът, който не е вписан в календара, но е неповторим по своята колоритност и емоционална наситеност. Денят, в който децата с вълнение прекрачват прага на училището. С 15 септември настъпва времето за нови знания, нови приятелства и забавни игри. Време за порастване, преодоляване на предизвикателства и откриване на нови хоризонти.

Скъп гост на празника на 42.ОУ бе г-жа Ани Бързанова, заместник кмет на р-н Подуяне.
Да си пожелаем „На добър час!"

 

"Електронен дневник"
Календар на учебната 2023/24
 
Родителски срещи
Дневен режим
lovenglish42
Facebook 42 ОУ
Извънкласна дейност
 
Олимпиади
  Резултати - >>>
Лятно училище
Поправителни изпити